We zijn gemaakt om te maken
Het is weer stoer om dingen te maken. Grote bouwbedrijven wekken in hun campagnes een soort oergevoel op. ‘We zijn gemaakt om te maken’ en ‘Maak het af voordat het jouw afmaakt’. Hamer in de hand, spijker in de mond, beetje slaan en iedereen kan een tafel in elkaar rammen waar het hele gezin ’s avonds bij kaarslicht een veganistische quinoa-burger aan eet.
Dit hoofdredactioneel stond in BT #4 2017. Vraag hier uw gratis papieren of digitaal exemplaar aan van vakblad BT.
Een deel van die stoere mannen voert de hobby verder door en staat in het weekend in makerspaces te klussen met de apparatuur van de nieuwe economie, zoals 3D-printers, robotarmen, lasersnijders, electronicahoeken en CNC-frezers. Apparaten waar je iets mee kunt maken, maar die de gemiddelde oerklusser niet in de garage naast de schuurmachine heeft hangen. Vaak noemen deze klussers zichzelf dan parttime kunstenaar of meubeldesigner.
Het is alleen de kunst om voorbij de kunstenaars en tafelbladenmakers te kijken naar wat de maker movement nou echt voor de economie in de regio kan betekenen. In Rotterdam zijn ze bijvoorbeeld heel goed in maken en hebben ze plannen om dat daadwerkelijk vorm te geven. Daar zit het makersbloed in het DNA. Zo spreken we in het nieuwe nummer van BT met Vincent Wegener, co-founder van het RDM Makerspace, over het verschil tussen fablabs en makerspaces en vertelt Guus Balkema, een andere Rotterdammer, hoe hij een heus ecosysteem vol makers aan het opzetten is.
Natuurlijk moet dat in Rotterdam, want daar zitten meer maakbedrijven dan in Eindhoven. In Eindhoven heeft de minder romantische tak van de maker movement, wel romantischer dan die tak in Bangladesh, een technisch hoogstaand bolwerk gecreëerd van maakbedrijven. Daar gaat het al lang niet meer over de 3D-printers uit de fablabs, die hebben het nu over het nieuwe goud: Fotonica. Een nieuw economisch wonder waarbij er een chip is ontwikkeld die werkt op licht en niet op elektriciteit.
‘Wij verwachten dat rond 2020 heel veel apparaten, via fotonica-chips, verbonden zijn aan het internet. Dan praten we wereldwijd over meer dan honderd miljard toepassingen waarbij we verwachten dat deze nieuwe technologie een grote rol zal gaan spelen’, zegt Richard Visser, directeur van Smart Photonics over deze nieuwe technologie. Niet voor niets maken de provincies Brabant, Gelderland en Overijssel al flink werk van deze techniek en investeren ze de komende jaren in de ontwikkeling van de techniek via investeringen, samenwerkingen en Applicatie Labs.
Jeroen Bruinenberg
Domeinmanager BT
j.bruinenberg@elba-rec.nl
MEER UPDATES
Twynstra Gudde benoemt vijf nieuwe partners
Per 1 juli 2019 heeft de directie van Twynstra Gudde vijf nieuwe partners benoemd: Gregor Heemskerk, Jos Kalfsbeek, Evelien van der Kuil, Guus van Leerdam en Martin Stout. Met deze benoeming versterkt het bureau haar positie op de thema’s energietransitie en gebiedsontwikkeling.
BT verdiepingsbijeenkomst circulaire werklocaties/regio’s
Als vervolg op de BT Awards 2018 en aftrap voor de Award 2019, organiseert BT/Stadszaken in samenwerking met ABN Amro een exclusieve verdiepingsbijeenkomst voor werklocaties en regio’s die werken aan de circulaire economie.
Kennissymposium ‘Sturen op de regionale economie’
Tijdens de Kennissymposium ‘Sturen op de regionale economie’ dat BT samen met het NEO Observatory en Rienstra Beleidsonderzoek en Beleidsadvies op donderdag 23 mei organiseert, krijgen beleidsmakers nieuwe handvaten om goede ruimtelijk-economische keuzes te maken.
ONZE PARTNERS