BT #3 2017 | Blauwe Banaan barst open

Wie niet in de ‘Blauwe Banaan’ zit, heeft van nature een achterstand in het logistieke speelveld. Goed nieuws voor de logistieke gelukszoekers, de sector is booming en het succes is meer dan ooit maakbaar. Lees hier de online uitgave van BT. 

Ook buiten de regio’s die onderdeel vormen van de ‘blauwe banaan’, barst een strijd los om een graantje van de logistieke investeringen mee te pakken. Er zijn volop kansen voor regio’s buiten de bekende corridor. Als je je bewust bent van je positie in het speelveld, kun je een heel gezond logistiek cluster bouwen. Op pagina 08 leest u de vijf factoren die u kunt verbeteren voor een aantrekkelijker vestigingsklimaat.

Lees hier de online versie van BT en lees ook de onderstaande artikelen op uw gemak.

Hoe Schiphol zich voorbereidt op de next economy

Het is de werklocatie met de grootste spin-off van Nederland: Schiphol. André van den Berg, CCO bij Schiphol en hoofdspreker op het BT Event, praat over de kansen die de next economy biedt aan zijn luchthaven.

‘Meer macht naar de regio’s’

Volgens Ron Boschma, professor aan de Universiteit Utrecht,  komt vernieuwing uit de regio, maar daarvoor geldt wel een recept dat in Europa onder de noemer smart specialisation al enige jaren wordt toegepast. Met BT deelde hij zijn recept.

Circulaire economie nog geen gemeengoed, regionale samenwerking sterk verbeterd

Na jarenlang prioriteit te hebben gehad, dreigen gemeenten zich weer van hun bedrijventerrein af te keren. Dat blijkt uit onderzoek van Stec Groep onder 170 gemeenten. Positief nieuws: 65 procent van de gemeenten vindt de regionale samenwerking de laatste jaren sterk verbeterd.

Provincie trekt Limburg uit het slop

Het idee om tien plekken voor blockchain-bedrijven beschikbaar te stellen in de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen bleek een gouden greep. CEO Peter Verkoulen vertelt over de economische impact van de campus op Limburg.

Zo werkt de energietransitie door op uw economie

Regio Drechtsteden doet mee aan de Deal Pilots Regionale Energiestrategieën van het Rijk. In het traject is gekeken hoe de energietransitie verbonden kan worden aan regionaal-economische en sociale ambities.

Aanvullende eisen provincie beperkt in nieuwe Ladder

Op 1 juli 2017 is de nieuwe Ladder voor duurzame verstedelijking in werking getreden. Omgevingsrechtadvocaat Anita Nijboer legt uit wat dit in de praktijk betekent.

5G zet economie Noord-Groningen op de kaart

Noord-Groningen is dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. Aangewezen door de mannen van EZ in Den Haag om het zelfbeeld van de Groningers weer wat op te vijzelen en Nederland voor te bereiden op de next economy.

En verder
  • Pagina 06 BT Resumé
  • Pagina 13 Column Jeroen Krijgsman
  • Pagina 24 BT Event 2017         
  • Pagina 29 In de volgende BT: Maker Movement
  • Pagina 36 Dit zijn de meest circulaire werklocaties en regio’s
Abonnee worden? 

Wilt u graag een abonnement op BT, neem contact op met Melina Jansen via info@elba-rec.nl of bel 033-8700 100. 

 

 

 

MEER UPDATES

Resultaten 2017: ROM's groeimotor van economie

Duizenden nieuwe arbeidsplaatsen en meer dan € 750 mln. aan investeringen in de regionale economie. Dat zijn de gezamenlijke resultaten uit 2017 van vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s).

BEKIJK PROJECT

Opinie

Regiodeals dreigen zoethoudertjes te worden

Minister Schouten is belast met de zware taak om 950 miljoen euro te verdelen over het land via de regiodeals. De herontdekking van de regio. Betrokkenen vrezen echter dat het beleg op de boterham flinterdun wordt uitgesmeerd. Een projectenparade met weinig economische impact vol zoethoudertjes dreigt.

BEKIJK PROJECT

Gezocht werkruimte/werknemer

Achtersluispolder in Zaandam, Plaspoelpolder, de Haagse Binckhorst, Sloterdijk-3. Het huizenfront wint gestaag terrein en drukt bedrijven langzaam van de stadskaart. Jan Jager, hoofdredacteur Stadszaken.nl, roept op tot realisme.

BEKIJK PROJECT

ONZE PARTNERS